Eten om te winnen

De tijd dat wielrenners zich tijdens de Ronde van Frankrijk bevoorraadden met biefstuk en rode wijn en hun drinkbussen vulden met eidooiers en cognac ligt gelukkig reeds lange tijd achter ons. Wie nu vandaag Chris Froome en de zijnen aan het werk ziet, kan alleen besluiten dat het nutritionele aspect binnen de sportbeoefening niet is blijven stilstaan. Carbo-loading, hoogwaardige eiwitten en prestatieboosters als rode bietensap, creatine en cafeïne hebben hun intrede in de sportwereld gemaakt op zoek naar dat enige hogere doel.
Met meer dan 2000 produkten en minstens 40 verschillende merken is de markt van de specifieke sportvoeding oververzadigd. Hierdoor is het niet eenvoudig om de juiste keuze te maken en om de hype en de feiten los van elkaar te bekijken.

Als sporter is het zeker interessant om jouw voedingsinname eens onder de loep te laten nemen. Vaak besteedt men een groot budget aan training, materiaal en supplementen, maar wordt geen of te weinig aandacht geschonken aan de voeding. Nochtans is het net datgene wat je eet dat ervoor zorgt dat je lichaam de nodige brandstoffen krijgt om trainingen en wedstrijden tot een goed einde te brengen. Als u weet wat u moet eten en dinken vòòr, tijdens en na het sporten, haalt u het meeste voordeel uit uw trainingsprogramma. Of u nu aan krachttraining doet, loopt, fietst of zwemt.

Nafi Thiam, Greg Van Avermaet en Jolien D’Hoore schreven het behalen van hun Olympische medaille in Rio deels toe aan het finetunen van hun voeding. En ook al bepaalt de voeding misschien slechts voor een klein deel de prestatie, het kan wel net dat tikkeltje geweest zijn dat onze medaillewinnaars nodig hadden. Ook voor u kan een goede voedingsbegeleiding het verschil maken en in praktijk zorgen voor een snellere recuperatie, minder risico op blessures en dus ook betere sportprestaties. Als sportdiëtist kijk ik er alvast naar uit om jou daarbij op de meest wetenschappelijke manier te adviseren.